Támogasd az Ökotársat!

A pécsbányai óvoda harmincöt éve várta a felújítást, állapota időközben kis híján életveszélyessé vált. Helyi nők egy csoportja összefogott, és elérték, hogy a város és a helyi közösség is érdemben foglalkozzon a problémával – a tetőt már fel is újították!

Gyöngyöspatán járvány harapódzott el, mely könnyedén megállítható lett volna egy – a jogszabályok szerint – ingyenes védőoltással. A vakcinát azonban megtagadták a lakosoktól a hatóságok. A közösség tagjai ezért kampányt szerveztek, amely végül sikerrel járt, és mindenki megkapta a létfontosságú gyógyszert.

Az őri közösség tagjainak télen-nyáron, hóban, fagyban, kánikulában órákat kellett várnia Mátészalkán az átszállásra, ha a környéken akadt dolguk – akár nap mint nap, munkába menet is. Kampányukkal elérték, hogy ma már van közvetlen átszállási lehetőség a Jármiba, Őrbe és Vajára vonattal-busszal utazóknak számára.

Ilyen, és hasonló ügyekért dolgoznak a KözSzerVez programban résztvevő közösségszervezők, családanyák nap mint nap az ország legeldugottabb szegleteiben is.

De mit is csinál pontosan egy közösségszervező?

Problémákat tár fel – azaz meghallgatja a helyieket. Találkozókat szervez, ahol a közösség tagjai együtt találják ki, milyen ügyekben akarnak megoldást keresni a lakókörnyezetükben. 4-6 hónap alatt legalább 100 egyéni és csoportos találkozó, beszélgetés zajlik le.

Megoldásokat talál – együtt a közösség tagjaival. Megosztják az ügyet a teljes települési közösséggel, nyilvános akciókat, kampányokat indítanak, és így ösztönzik a döntéshozókat a halogatott lépések meghozatalára. Ha kell, hónapokon keresztül minden nap megjelennek a közösségi és helyi médiában, petíciókat írnak a hatóságoknak, és személyesen is felkeresnek mindenkit, aki a probléma megoldásában szerepet játszhat. A megoldás eléréshez összesen egy egész évre, és akár 300 egyéni és csoportos találkozóra is szükség lehet!

Mindez számokban:

  • 1 közösségszervező
  • 1 év
  • 500 megkeresés
  • 200 leszervezett találkozó/beszélgetés
  • 100 megvalósult interjú, személyes beszélgetés
  • 50 bevont helyi lakos
  • 12 csoportos megbeszélés/csoporttalálkozó
  • 5 aktív csoporttag
  • 1 megoldott probléma/megnyert ügy.

Támogatásod abban segít, hogy a közösségszervezők végig tudják vinni az általuk felvállalt ügyeket, és hosszú távon is képesek legyenek folytatni közösségszervező munkájukat. Az ő és közösségeik nevében is köszönjük adományodat!

Ha szeretnéd támogatni a közösségszervezők munkáját, itt pár kattintással megteheted online.

Ha szeretnél többet megtudni a közösségszervezők munkájáról és az eredményekről, kattints ide.